Stemtips voor de Carnaval

Home
Separator
Vragen?
Separator
Sitemap
Separator
A A A
Zoeken
Logopediepraktijk communiKAtie in Oosterhout is een praktijk voor logopedie.

Stemtips voor de Carnaval

Lekker lallen tijdens het carnavallen

Carnaval staat weer voor de deur! Kletsen, zingen, lallen, feesten in een warme kroeg, maar ook buiten in de kou kijken naar de optocht. Zware dagen voor jou én je stem. Gevolg: jij bent er nog wel, maar je stem is ver te zoeken. Prins carnaval begint zijn jaar vaak met een zogenaamde proclamatie. Speciaal voor de carnavalsvierders vind je hieronder een proclamatie waarmee je hopelijk kan voorkomen dat je je stem al binnen een paar dagen verliest.
 
Proclamatie
Om ervoor te zorgen dat je straks je stem niet mist, hier een aantal tips van de logopedist:
 
Ten eerste
Praten, schreeuwen, zingen, lallen: super leuk! Natuurlijk zing je het liefst alle carnavalskrakers volmondig mee. Maar niemand merkt het als je niet zingt of schreeuwt. Om jouw stem te sparen kun je ook playbacken. Hiermee geef je je stem rust!

 
Ten tweede
Met carnaval zie je veel bekenden. Wat doe je dan? Niet roepen!  Met een toeter, ratel of fluitje trek je effectiever de aandacht (van iedereen haha)!

 
Ten derde
Gesprekken voeren is onmogelijk (en moet je ook niet willen). Maak gebaren en lol!

 
Ten vierde
Beperk je ‘gesprekken’ tot het hoognodige zoals begroetingen en afscheid nemen door omhelzingen, zoenen, hossen, dansen, oogknippers enz. Non-verbaal communiceren spaart de stem!

 
Ten vijfde
Heb je wel een kort ‘gesprek’: praat niet over de muziek heen, maar dóór de muziek heen. Dat getetter in je oor klinkt véél te hard en je verstaat toch niets. Met een lage, zachtere spreektoo
n ben je goed verstaanbaar en spaar je je stem én de oren van de ander!
 
Ten zesde
Kan je echt niet onder het oppervlakkige ‘gesprek’ uitkomen, maak dan het ‘kom mee’ gebaar en neem je gesprekspartner mee naar een rustigere omgeving zoals de wc, keuken, gang of fietsenhok, maar ga daarna weer gauw het feestgedruis in!

 
Ten zevende
Drink voldoende! En nee…, niet alleen bier. Drink ook water! Dit is niet alleen beter voor het voorkomen van je kater, maar het zorgt er ook voor dat je slijmvliezen niet uitdrogen: win-win!

 
Ten achtste
Niet ten leste, maar misschien wel de beste: doe oordoppen in!
Hiermee bescherm je niet alleen je gehoor, maar je filtert ook geluid. Hierdoor kun je de ander beter verstaan. Hierdoor spreek je vaak ook minder luid terug. Dus ontlasting van gehoor en stem: win-win!

 
Ten negende
Neurie een (carnavals)liedje als stemopwarming in de ochtend. Neuriën zorgt ervoor dat slijm in keel/luchtpijp naar boven wordt getrild. Hierdoor hoef je niet te hoesten of te schrapen en belast je je stembanden dus veel minder. Ga dus zachtjes zoemen, totdat het omgevingslawaai jouw gezoem overstemt en ze vragen ermee op te houden.

 
Ten tiende
Zorg goed voor jezelf dan gaat het ook beter met je stem: niet roken, eet voldoende, slaap lekker uit, slaap alleen (dan lig je niet in de lucht en herrie van de ander), slaap thuis (en niet op een luchtbed, in de kroeg of op straat) en maak er voor jezelf en anderen een fantastische carnaval van!

 
Ten elfde
Tja, en als je stem het dan toch niet meer doet….. dan de rest van de dag(en) geen geluid meer maken!

Ik wens iedereen een hele goede
CommuniKAtie en hele fijne carnavalsdagen. En zoals ze in Oosterhout altijd zeggen…

Hatsikidee !
 

 

MEER INFORMATIE

Thuis oefenen
Door thuis te oefenen en te herhalen zal het herstel sneller verlopen.

Download het gratis eBook
:
"SLISSEN en LISPELEN: Logopedie oefeningen die je thuis kunt doen."
 

   
 
 
KWALITEIT

Lid van de NVLF (Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie)
Ingeschreven in het Kwaliteitsregister voor Paramedische beroepen. 
Lid van kwaliteitskring Breda (nr 246) 
 
logopedie praktijk oosterhout

ADRES & ROUTE
 
Logopediepraktijk CommuniKAtie
Karin Smeets - Gribnau

Wijde Omloop 84
4904 PR  Oosterhout
Nederland

Contact:    
 
Telefoon:
0162-741274   
         
 

 

 
Home     Sitemap     Disclaimer     Contact